Ur Shiban nr 3/2006

Birgit Hillerby intervjuar Arthur Lane.

Text: Birgit Hillerby - Eriksson
Foto: Från Arthur Lane

Glendalin kennel, en av grundarna till Shiba i Australien, är också mycket välkänd och högt respekterat runt om i världen. Glendalin Shiba har haft ett mycket stort inflytande på den Nordiska aveln. En av de mest framgångsrikaste avelshundarna i Norden de senaste 15 åren har varit Ch Glendalin Burande i Norge. Tiken Ch Glendalin Hime ov Sueden var BIS vinnare 1998 och 2000 på Shiba-No-Kai's utställning. Båda hundarna har fortfarande stort inflytande i utställningsringarna genom sina avkommor. Mannen bakom kennel Glendalin är allround-domaren Arthur Lane, författare till "The Shiba Inu" publicerad 1990.

 

Arthur började sin uppfödning med Schäfer redan 1945. Han fick sin Schäferlicens redan 1947 och fortsatte till att dömma alla raser på utställningar.
Arthur födde upp Schäfer i 20 år och hade under en period 17 Schäfrar hemma. Han har också haft ett par Kelpies, några Pembroke Corgis och Dvärgpudel. När de sista hundarna hade gått bort så var han utan hund ett par år innan han skaffade Shiba och han har sedan fortsatt med rasen.
Arthur mötte rasen för första gången på Int. FCI utställningen i Tokyo 1977. På samma utställning så gav han även en Shibavalp "Best Puppy in Show". Ju mer Arthur såg av denna underbara ras genom åren desto mer kom han fram till beslutet att "jag skulle älska att ha en av dom där". Men det skulle dröja tills 1985 innan han fattade beslutet att köpa en Shiba och det dröjde ända tills 1986 innan den kunde komma till Australien.

- Arthur, hur fick du din första inbjudan som domare att dömma i Japan?

Jag var och dömde på en Int. utställning i Filippinerna och en av de övriga inbjudna domarna kom från Japan. Vi kom att bli goda vänner under veckan och när utställningen var över så frågade Kazu Igrashi om jag skulle vilja döma i Japan och jag tackade ja, men skicka mig först ett avtal. Avtalet kom och efter det så har jag haft många uppdrag i Japan. Mr. Igrashi satt i utställningskommiten i Japanska Kennelklubben. Ungefär ett år senare 1975 fick jag en förfrågan om domare från en Country Club och jag fick möjligheten att bjuda in Mr. Igrashi som domare till Australien. Han var den första Japanska domaren som dömde i Australien.
Den här utställningen blev extra betydelsefull eftersom den hölls i Cowra, den kommun där alla japaner i Australien hölls internerade under andra världskriget och där det varit ett uppror då många blev dödade.
Alla australiensarna gav nu Mr. Igrashi ett fantastiskt välkommnande. Följande år blev han även inbjuden till Melbourne Royal Show (Australiens största utställning med 7000 hundar som hålls i Södra Hemisfären) där han än en gång fick mottaga en välkommnande aåålåd. Efter det så har Australien bjudit in många japanska domare att döma i alla delar av Australien.

- Hur många gånger har du dömt i Japan?

Jag har varit i Japan c:a 40 gånger och har dömt minst 2 utställningar vid varje besök. Senaste gången var i maj förra året då jag dömde på 3 utställningar i tre olika städer. I Japan (JKC) har de även specialutställning för Shiba med runt 700 Shiba på varje utställning med 4-5 japanska domare.

- Vad tittar du efter som domare på Shiba?

Det första jag tittar efter är TYP, sedan tittar jag efter storlek, på grund av att i Japan har flera raser samma standard och ser väldigt lika ut. Det enda som skiljer de åt är storlek och färg. Ögonen är mycket viktiga. Det är absolut nödvändigt att ögonen har ett orientaliskt uttryck. Ansättningen av öronen, formen och storleken, de ska inte vara stora utan ska vara små och sammetsliknande. Alla tänder ska finnas med ett korrekt bett. Svansen ska vara av korrekt längd, ringling och korrekt buren. Eftersom det finns flera typer av svansar så måste en domare veta vad som är den rätta typen. Rörelserna ska vara livliga och energiska och storleken och färgen måste vara korrekt.
Shiban har flera utmärkande kännetecken att titta efter: 1)Typ 2) Färg 3) Storlek 4) Små öron 5) Urajiro, den ljusa undersidan. Ett annat kännetecken är inte så välkänt om du inte är uppfödare eller redan vet allt om Shiba, är Shiba-Shake.
Om du inte är en handler som passar på det när du visar hunden i rörelse så kommer hunden sannolikt att skaka på huvudet ett par gånger (en del ägare tror att hunden fått öronproblem), men domarna tycker om att se minst två skakningar när hunden rör sig.

- Vilken var din första Shiba?

Jag köpte Yoshi (Yoshizakura of Shinshu Ikeda Kensha) när han var 10 månader gammal. Han var i karantän i Japan i 5 månader. När jag först köpte honom så tog de honom ner till Yokohama och tog två fotografier på honom och sedan tog de honom till karantänen där de stämplade fotografierna och bad mig komma tillbaka med honom om 5 månader. Sista månaden så fick hane ett antal vaccinationer såsom rabies. Han fick även lämna ett leptospiros proc. När allt var klart så togs han tillbaka till karantänen som talade om att han inte hade haft ett godkänt leptospiros prov. Han fick nu vänta ytterligare en månad innan han kunde göra om provet som också det misslyckades. Nu måste han vänta ytterligare 6 månader innan han kude göra om provet.
Jag hade en annan god vän i Japan, veterinär Kjima. Jag frågade honom om han kunde hjälpa mig och ta hunden till Tokyos universitet för undersökning och ny provtagning. Han hjälpte mig och de nya proverna var till 100% godkända. Yoshi hann bli över 18 månader innan han kom ut från Australiens karantän. Men efter det så har jag inte haft några problem med att få över hundar till Australien från Japan.

glendalin kennel

          Koryu of Shikoku Kofijisow
        Tenryu Kasamaru of Enshu Matsui Kensha
          Kohi of Oralsow
    Hidezakura of Yamashichi Kensha
          Gomaru of Fussaen
        Benihime of Yamashichi Kensha
          Fukujuhime of Yamashichi Kensha
Aust Ch Yoshizakura of Shinshu Ikeda Kensha imp Japan
          Tamaichi of Oshima Yasadasow
        Yoshitama of Shinshu Kuresow
          Yoshihanane of Minami Shinanoryo
    Yoshihime of Miyashita Kensha
          Tenryu Masamone of Imamura Chiku Kensha
        Tenryuhime of Mitashita Kensha
          Ichihime of Miyashita Kensha

 

- Vem var din första tik?

Det var Jedda (Gyokuryujo of Gunma Katsumisow). Jag köpte henne 1986 och hon kom c:a 6 månader efter att Yoshi kommit hem. Jag köpte henne när hon var 14 månader. Hon gjorde också sin 5 månader långa karantänstid i Japan och hon hade sitt tredje löp två veckor innan hon var färdig för att resa till Australien. Hon var nu 19 månader så jag beslöt att para henne först med en bl/t hund för att få lite variationer på färgerna.

- Har du också importerat bl/t?

Ja, jag importerade tiken Kuro (Kuro-No-Kashiwhim of Futagaryo-Mozuka). Hon var en liten tik, hon var strax över 35,5, men innanför standarden. Hon var en underbar liten tik med vackra vinklar och hon rörde sig mycket bra. Hon var precis vad jag behövde för att hålla ner min storlek och förbättra rörelserna i min uppfödning. Jag tycker om att se en aning vinkel. Som du vet så har ju en Shiba väldigt speciella rörelser.

glendalin kennel
Kuro No Kashiwahime of Futagaryomo

           
        Ryuo of Futagaryomozuka
           
    Kyuchi No Shusaku of Futagaryomozuk
           
        Momobenime of Shunkashutosow
           
Kuro No Kashiwahime of Futagaryomoz
           
        Joji of Fussaen
           
    Kozan No Hagihime of Sagami Kozanso
           
        Hagihime of Sagami Kozansow
           

 

- Vem räknar du som din bästa Shiba genom åren och varför?

Den här gången ställer du en svår fråga. Jag har fött upp många underbara hanar och tikar. Naturligtvis var min första Shiba Yoshi en underbar hanhund liksom Jedda som gav mig vackra valpar och det var väldigt svårt när de fick somna in. De blev båda begravda i min trädgård. De var båda vinstrika, men så har jag också Ishi (Tetsuo Go Hokusetsu Daihachiso). Han är 12 år gammal och far till några underbara valpar, lika stora vinnare som han själv. Han är ju far till bl.a. din underbara "Princess of Sweden" (Glendalin Hime Ov Sueden) och far till Christen Lang's hanhund Glendalin Fuyu San som också har gjort det mycket bra.

Jag har fött upp många utmärkta hundar, från mina 22 kullar finns det 41 champions. Jag har Glendalin Turuko San, en härlig tik som blev champion när hon var 12 månader och är nu på väg att bli Grand champion. Hon har vunnit Best In Show 10 gånger samt många BIS placeringar. För tillfället så är hon i Canberra för parning med en hanhund som har en del av mina bldslinjer. Canberra är 6 timmars flygresa härifrån Darwin så det är en lång flight men jag väntar mig några lovande valpar av henne.
Men den största "kicken" var när Ch Glendalin Kompakuto San var Best In Show 2:a på Melbourne Royal Show med 7000 hundar. De följande två åren vann han gruppen där och han vann även gruppen på Sydney Royal Show. Han var och är fortfarande en härlig hund men börjar bli gammal. Jag har också fortfarande Ch Glendalin Kyoto men hon är snart 12 år.
Det är svårt att välja ut den bästa när jag har haft så många bra hundar.

- Arthur, vem vet, Din bästa Shiba är kanske inte född ännu eftersom Turuko förhoppningsvis snart kommer att ge en ny generation av dom framgångsrika Glendalin Shiba.

 

glendalin kennel
Aust. Ch Glendalin Kompakuto San med handler
samt uppfödaren Arthur Lane

 

           
        Hidezakura of Yamashichi Kensha
           
    Aust Ch Yoshizakura of Shinshu Ikeda Kensha
           
        Yoshihime of Miyashita Kensha
           
Aust Ch Glendalin Kompakuto San
           
        Tama No Fuji of Fujinomiya Inoue Kensha
           
    Gyokuryuujyo of Gunma Katsumisow
           
        Yagyuuhime of Gunma Katsumiso
           

 

glendalin kennel
Jap & Aust Ch Tetsuo Go Hokusetsu Daihachiso

 
Tetsu Go Takaisuki Yadaso
 
Tetsuo Go Toyonaka Okamotoso
 
Hazuki Go Toyonaka Okamotoso
 
JAP AUST CH Tetsuo Go Hokusetsu Daihachiso
 
Tetsuo Go Toyonaka Okamotoso
 
Saren No Benika Go Sarenso
 
Mikahime Go Tottori Ishiiso