EXPLORER'S SAMOJEDER
Min första Samojed, CH Brålandet’s Nossi kom till mig 1970 och hon introducerade mig till utställningsvärlden. "Nina" blev min första Champion samt grundare till kennel Explorer’s.

bralandets nossi
fotoautomat sommaren 1970

I början av -70 talet fanns det regler för att kunna registrera ett kennel prefix hos SKK.
Grunden var att uppfödaren måste ha fött upp två kullar med minst en första pris tagare i varje kull. En inspektion gjordes av SKK:s utsända personer för att även kontrollera att miljö/kennel anläggning o.s.v. var inom de rekommenderade normerna. Ett skriftligt intyg från två andra uppfödare om att sökande även var en lämplig person. På SKK:s kontor genomfördes sedan en skriftlig examination i rasens historia och standard, den normala hundens anatomi och de genetiska grundreglerna, hälsoproblem och det normala valpnings förloppet. Ville uppfödaren senare föra på ytterligare en ras på prefixet så fick man göra en ny delskrivning för den nya rasens historia och standard.
Det här var kanske lite stränga regler men det var för att få mer och bättre utbildade uppfödare. I mitten av -80 talet släpptes kraven och idag kan vem som helst ansöka om ett eget kennel prefix.
1976 registrerade mitt prefix Explorer’s hos FCI, valet av namn gjordes naturligtvis med hänvisning till Samojedens historia och deras ”explorer’s”.kauzjas cochise of snowcliff


1973 importerade jag min första Samojed från Karlifornien, USA, Kauzjas Cochise of Snowcliff. ”CoCo” blev snabbt INT. NORD CH. Han tävlade även några gånger i lydnad och även i dragspåret. Ett par år senare importerades även tiken S FIN CH Shatazah of Antares från USA. Hon spelade hunden Swing in TV serien Katitzi.

shatazah of antares

Cochise var en fantastisk avelshund och blev far till 26 champions. Enligt mina uppgifter ett rekord som fortfarande står sig i Skandinavien. Han vann avelsklasserna i rasen 17 ggr innan han placerade sig 2:a efter Shatazah, det enda tillfället hon hade en avelsgrupp på en Samojed Special.
Cochise mest berömda avkomma föddes 1977. INT & NORD CH Explorer's Ice-Stars, en tik som räknades som en legend redan innan hennes tävlings karriär var över.
Men 1977 blev ett mycket speciellt år. Shatazah parades med Cochise sonen CH Hoymarkens Don Geronimo, BIS vinnare på Svenska Polarhundsklubben. Döttrarna INT NORD CH Explorer's Lady Jane och INT NORD CH Explorer's Lady JoAnn såg ut som tvillingar upp till ungefär 6 månaders ålder. Alla uppfödare kan lätt förstå känslorna av att bara se 3 utmärkta tikvalpar växa upp tillsammans och alla planer som växer i huvudet om när och var ta ut de på utställning.

explorer's lady jane


Jane var lite lättare i byggnaden och senare utvecklad. BIR på Specialen.
Mor till 6 Champions.

explorer's lady joann


JoAnn var även hon BIR vinnare på Specialen och vann även avelsklassen där 3 gånger.
JoAnn var mor till 8 Champions bl.a. Best In Show vinnare i Danmark
INT DK CH Explorer’s Quality Choice.

Star var den som tog längst tid på sig att bli färdig. Jag tog ut Star på sin första utställning endast för att ge henne lite erfarenhet och hon fick en 2:a ukl. Men snart så växte hon i sitt namn och visades aldrig mer utan ett CK.
De flesta utställare får aldrig chancen att någon gång äga en utställnings hund som ens är i närheten av Star. Jag hade lyckan att få vara både uppfödare, ägare och handler till denna unika tik.
Det är i regel aldrig tillräckligt för en tik att vara lika bra som en hanhund i hård konkurens . Hon måste helt enkelt vara bättre för att vinna.
En hanhund har så mycket extra utstrålning och styrka i ringen, de har inte samma kraftiga fällningar. För att inte tala om slitaget det kan innebära på figuren av att kanske dessutom vara en avels tik. Det är inte konstigt att alla hundvärldens topplistor till största delen är baserade på hanhundar.
Star tävlade 44 ggr genom åren och vann 23 BIR + 7 BIM. Hon var placerad i gruppen vid samtliga BIR segrar. Hon var BIR vinnare 3 ggr på samoed special inkluderat 10 års jubileumet tillsammans med SPHK o SBK, där hon även var Best in Show.

explorer's ice-stars

Dec.1987 och nästan 11 år fyllda fick Star sin 4:e BIR seger på Stora Stockholm. Känslan att komma in med en dansande och strålande veteran som sista hund för bedömning inom rasen och få höra publikens spontana applåder hylla henne så fort som hon kom in i ringen var enorm. Hon placerade sig på 4:a plats i BIS finalen bland nästan 5000 anmälda hundar. Hon fick en 6:e placering på Årets Hund lista efter endast 3 utställningar det året.
Året efter nästan 11½ år gammal, vann hon både BIS veteran och placerade sig som 2:a BEST IN SHOW samtidigt.
En domare gav henne bl.a. följande kritik: Hon är så vacker att jag får tårar i ögonen.
Ingen kan upprepa Stars resultat eller kunna att ta hennes plats i den svenska samojed historien.

Star var mor till BIS vinnaren INT NORD CH WWB -89 Explorer's Wonderful Star och flerfaldiga gruppvinnaren INT NORD CH Explorer's Victorio.

explorers Victorio_Windie

Bilden är från den tiden då utställnings burar inte fanns i Sverige. Då alla hundar var tränade att stanna och koppla av på en filt.

explorer's samoyeds

triumph hundmat

Efter c:a 30 visade uppfödare grupper före 1985 var Explorer's Samojed fortfarande obesegrade. Den sista kullen med Samojed föddes 1991 efter ett avelsresultat på 40 + Champions.

Det var med både glädje och stolthet som jag mottog beskedet 1997 att blivit jag utsedd till Svenska Samojedringens första hedersmedlem.
Med motiveringen:
"För hennes stora betydelse vid grundläggande av en högklassig samojedavel i Sverige samt för hennes betydande insatser under många år inom Svenska Samojedringen"

 

BACK TO TOP