EXPLORER'S AKITA

När jag besökte Samojed specialen i Los Angeles 1976, fick jag även möjligheten att besöka den första Akita Specialen i USA som gick dagen efter Samojeden. Det blev kärlek redan vid första ögonkastet på dessa magnifika hundar.
10 år senare, ringer mina goda vänner Ed och Brad, och undrar om jag fortfarande ville ha en Akita.
En underbar gåva anlände några månader senare, den pinto färgade Akita tiken INT NORD CH Kimoto ChoCho San o Forral. Hon startade sin utställnings karriär med en gruppseger i Norge och tävlade även några gånger i lydnadsprov klass 1 med första pris.

kimoto chocho san o'forral

När de första valparna efter ChoCho deltog på Akita Dagarna, så var några även anmälda i lydnadsklassen. De flesta inom ras folket var nästan chockade av att både se deras förighet och villighet att utföra momenten, de flestas erfarenhet var att det inte gick att köra tävlings-lydnad med en Akita.
I första kullen efter ChoCho så blev 4 av 8 valpar utställnings champions varav 3 också hade lydnads titlar, ytterligare en valp tävlade lydnad. ChoCho blev en viktig hund för den nordiska stammen av Akita via sina valpar, då de inspirerade fler Akita ägare att börja träna/tävla sina hundar.

explorer's allways lfime

Men FCI:s Akita standard ändrades och rasen kom senare att delas.
I västvärlden hade många uppfödare försökt att bevara den typ av hund som ursprungligen importerats från Japan. Det hade inte funnits några närmare kontakter med Japanska uppfödare och vad västvärlden inte förstog var att de Japanska uppfödarna hade avlat för att återskapa den ursprungliga typen av Akita.

Mr Kuroki, Japan, var utsedd av JKC att döma Akita dagarna. Mr.Kuroki som växt upp med rasen eftersom även hans far hade varit uppfödare av rasen, visste hur rasen hade återskapats via selekterad avel. På den direkta frågan om hur den svenska BIR vinnaren skulle kunna göra sig på en utställning i Japan, kom det korta svaret: sådana hundar ställer inte vi ut….
Mr. Kuroki föredrog helt klart hästarna i Sverige framför våra Akitor, men han gav mig även information om hur jag skulle kunna komma vidare med aveln…

shinja kuroki

Efter många och noggranna studier av stamtavlor så beslöt jag mig för att försöka ”färg” avla ChoCho’s barnbarn, den vita tiken CH Mjaerumhogdas Hanahime Zoge.
Det lyckades och 1995 gjorde LP1 INT & NORD CH Explorer's Frosty Chiba debut i utställningsringarna. Endast 9 månader gammal var hon Best In Show på Jönköpings INT. bland 4600 anmälda hundar. Chiba var den första Akitan på 17 år med en BIS seger. Hon delägdes och visades av min väninna Helena på kennel Okami’s.
Chiba blev i sin tur mor till den vita och flerfaldiga gruppvinnaren NORD CH Okami’s Explorer For Future.

Explorer's Frosy Chiba

Den sista Akita kullen Akita föddes 1996 efter resultatet
16 champions och 6 lydnads titlar

BACK TO TOP